Szent László század zászló

IV. hallgatói század - Szent László század


Századunk életében kiemelkedő szerepet tölt be a sport, katonai testnevelés, fizikai felkészítés. Katonai képzésen belül nagy figyelmet fordítunk a harcászat, fegyverkezelés elsajátítására. Fiatalos sportos megjelenés mellett, alakiasság, fegyelem, rend, ápoltság és alázat jellemzi tisztjelöltjeinket.

A katonai napi élet és kiképzéseink során a fiatal generáció - a virtuális és filmvilág, valamint a szülőktől, nagy- és dédszülőktől hallott történetekhez képest - szembesülhet a kiképzés nehézségeivel, kihívásaival, igaz emberi kapcsolatokkal, és hogy mennyire nehéz feladat egyetemi tanulmányai mellett katonaként is megfelelni.

A század hivatalosan 2002. június 27.-én alakult, majd a honvédtiszt-képzés folyamatosan változó rendszerében is megtartotta nevét

Szent László király

A közös nemzettudat a múltban gyökeredzik, és legendákra szükség van.

Névadónk:

Szent László, a lovagkirály

I. (Szent) László (1046. június 27.Nyitra, 1095. július 29.), 1077-től magyar, 1091-től horvát király, 1192-ben avatták szentté.

A források szerint László erőskezű, hatalmas termetű férfi volt, aki „a többi ember közül vállal kimagaslott”. Nagy testi erejét még ötvenéves kora körül is megőrizte. A harcban való jártassága, a csatákban mutatott személyes bátorsága következtében a középkorban fokozatosan vált nagyon népszerűvé, kiváló katonai erények mellett erkölcsösségéről, erényességéről és mély vallásosságáról.

Szent László olyan alakja a magyar történelemnek, aki mind katonai, mind politikai és mind erkölcsi szempontból kiemelkedő személyiség volt. A kereszténység védelmezője és terjesztője, aki a legkeményebb csatában is tudott nemes lelkű lenni, s akiről egyszerre mondták, hogy "lovagkirály" és hogy "szent".

Egy nehéz időszakban, trónviszályok után vette át bátyjától az uralkodás terhét 1077-ben. Ő volt az, aki tovább vitte Szent István király akaratát, gyarapította az ország területét. A nép körében legendák keringtek tetteiről. A Szent László kultusz évszázadokon át töretlenül megmaradt.

Szent László hadosztály

Sokan, sokféleképpen használják lovag királyunk nevét, viszont a magyar honvéd katonai hagyományokra visszatekintve századunk a Szent László hadosztálytól is örökölte nevét.

A Szent László hadosztály a Magyar Honvédség elit gyalogsági egysége volt, melyet a második világháború utolsó éveiben állítottak fel.

Századunk az egykoron a Magyar Királyi Ludovika Akadémián végzett még élő idős „ludovikásokkal” szoros kapcsolatot ápol, ezzel is őrizve hagyományinkat.

Képek a század életéből:

  • IV. század
  • IV. század
  • IV. század
  • IV. század
  • IV. század
  • IV. század
  • IV. század
  • IV. század
 • Előző
 • Következő