NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA ZÁSZLÓALJ

Hatodjára Hohenfelsben

A honvédtisztjelöltek ezúttal az Altiszti Akadémia első éves altisztjelöltjeivel hajtja végre a három hetes kiküldetést. Helyszíni tudósítás Hohenfelsből.

Jelenleg is Hohenfelsben tartózkodik a Ludovika Zászlóalj ideiglenesen megalakult százada, hogy az Amerikai Tengerészgyalogság kiképzőinek munkáját segítve részt vegyen a grúz 11. Lövészzászlóalj kiképzésében. A grúz katonák egy hónapon belül Afganisztánba mennek, hogy megkezdjék missziójukat.

A Németországba telepített amerikai kiképzőbázis nemzetközi felkészítéseket tart a hadszíntérre készülő egyenruhásoknak. A magyar honvédtiszt és altiszt képzésben részt vevő hallgatókat már jól ismerik és elismerik a bázison.

A három hetes felkészítést az amerikaiak a grúz katonáknak tartják – ismét magyar egyenruhások együttműködésével. Az első heti összekovácsolás és beillesztő tréningek után a katonák kitelepülnek a bázis hatalmas gyakorlóterére, ahol tábori körülmények között hajtják végre a kiképzést. A magyar állomány például két hétig fűtött sátrakban lakik, és amerikai HMMWV-vel (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) közlekednek.

Második héten már a hadszíntéren előforduló szituációkra készítik fel őket. A járőrözés, és áteresztő pontok ellenőrzésének üzemeltetése mellett váratlan helyzetekre is felkészítik őket, de ennél váratlanabb helyzetek is adódnak a gyakorlat során. Ottjártunkkor például egy csendes kisváros életét váratlanul fegyverropogás verte fel. Egy képzeletbeli afgán városkában járőröző katonákat terroristák támadnak meg, nekik erre kell reagálniuk. Minden mozdulatokat az amerikai tengerészgyalogos kiképzők figyelik, sőt a városka számos pontján elhelyezett kamerákkal utólag is értékelik, hogyan reagáltak a szituációra a katonák. Ezt később természetesen kielemzik, és korrigálják az esetleges hibákat. Az ilyen helyzetekre való gyors reagálás néhány hónap múlva megmentheti a katonák életét.

A honvédtiszt-jelöltek nem először vesznek részt a németországi felkészítésben. A csaknem három hetes gyakorlaton hatodik alkalommal vesznek részt honvédtiszt jelöltek, idén másodjára az Altiszti Akadémia állományával is kiegészültek.

-          Személy szerint már negyedik alkalommal vagyok itt Hohenfelsben, de most először gyakorló századparancsnokként – mondta el a helyszínen Takács Máté III. éves honvédtisztjelölt, aki ugyan már rendelkezik helyismerettel, de a parancsnoki feladatok új kihívást jelentenek – Igaz, nem sokat aludtam, amióta kitelepültünk a gyakorlótérre, ahol tábori körülmények között látjuk el a feladatunkat. Mindig van valami, ezért akkor pihenek mikor tudok, de ez így van rendjén.

Bár a gyakorlatot elsősorban a honvédtiszt- és altiszt jelöltek hajtják végre, természetesen jelen van a Ludovika Zászlóalj és az MH Altiszti Akadémia hivatásos állománya is. Ők hivatalosan kiképzőként vannak jelen, de a gyakorlatban mentorálják és felügyelik a hallgatókat, akik bármikor fordulhatnak hozzájuk szakmai tanácsért.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem két gyakorlati oktatója, Haáz Áron százados és Kocsi János főhadnagy is a tisztjelöltekkel tartott, hogy – idén először – gyakorlati jeggyel is „jutalmazzák” a hohenfelsi részvételt.

-          Végig nyomon követjük, hogyan látják el a tisztjelöltek a feladataikat, sőt gyakorlati jegyet is kapnak végül. Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar és a Ludovika Zászlóalj szoros együttműködésének eredményeként hozta meg dékán úr ezt a döntést, így ez a gyakorlat ebben az évben már a katonai oktatás részét képezi. Éppen ezért idén a II. éves katonai vezető szakirány és a III. éves lövészek vannak itt – mutatott rá a gyakorlat előnyeire Haáz Áron százados, az NKE HHK Katonai Vezető Intézet gyakorlati oktatója

Bár a honvédtiszt-jelöltek közül is vannak többen, akik már visszajárnak a németországi gyakorlatra, a hivatásos állománynak sem új a feladat.

-          Három éve minden februárban és augusztusban itt vagyunk ezen a felkészítő gyakorlaton. Sári László zászlós, a Ludovika Zászlóalj megbízott vezénylőzászlósa például mindegyiken itt volt, ő tehát hatodik alkalommal vesz részt a Hohenfelsi kiképzésen. Az eddig szerzett tapasztalatainkkal, illetve az amerikai kiképzőkkel kötött személyes kapcsolatoknak köszönhetően sokat tudunk segíteni a hallgatóknak, de igyekszünk nem beleszólni. Az a fontos, hogy a feladatokat önállóan hajtsák végre, mert akkor szerezhetnek igazi tapasztalatokat – tudtuk meg Kozsik Gergely őrnagytól, a magyar kontingens parancsnokától.

Arról, hogy a magyar tiszt és altisztjelöltek hogyan látják el a feladatukat, személyesen is meggyőződhettünk. Az amerikai tengerészgyalogság kiképzői nagy elismeréssel beszéltek róluk, hiszen nagyban megkönnyíti a kommunikációt, hogy magyar egyenruhások mindannyian beszélnek angolul.

A magyar egység nemsokára hazaérkezik, de abban minden résztvevő egyetért, hogy a nemzetközi gyakorlatban való részvétellel számos tapasztalatot szereznek, és nemzetközi környezetben is próbára tehetik az hallgatóként kapott képzés és kiképzést.   

Kép és szöveg: Révész Renáta százados

 


Címkék: Hírfolyam