NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA ZÁSZLÓALJ

Újabb négy év kezdődik...

Az MH Ludovika Zászlóalj élete körforgásszerű, hiszen minden évben elérkezik az a pillanat, amikor augusztus 20-án elbúcsúznak végzős honvéd tisztjelöltjeiktől, felavatott hadnagyaiktól, akik átadják helyüket a legifjabbaknak.

Az idei évben sem volt ez másképp, hiszen a végzősök helyét átvették azok a lelkes fiatalok, ifjú honvéd tisztjelöltek és motivált első éves egyetemisták, akik augusztus 23-án vonultak be az MH Ludovika Zászlóaljhoz. Az elmúlt két napban felvették az egyenruhát, hogy a Magyar Honvédség katonái és Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar hallgatói legyenek.

Bevonulásuk alkalmából dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja, valamint Sári Szabolcs ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj zászlóaljparancsnoka köszöntötte az újoncokat.

A katonai pályát választó százhatvan felvételt nyert elsőéves honvéd tisztjelölt az adat és dokumentumegyeztetést követően aláírta ösztöndíjszerződését, bakancsot húzott és megkezdte alapkiképzését. A következő időszak meghatározó lesz számukra, hiszen egy új területen, új környezetben kell bizonyítaniuk és megismerniük, átlépniük saját határaikat.

Az újoncok öthetes alapkiképzésük ideje alatt jártasságot szereznek katonai alapismeretekből, megtanulják az alapvető alaki mozdulatokat, valamint tapasztalatot szereznek harcászati, műszaki, vegyivédelmi területeken is. Kiképzésük során a másodéves honvéd tisztjelöltek rajparancsnokokként segítik őket, hogy középiskolás fiatalokból október elején, az Ezernapos ünnepségükön már katonákként tehessenek esküt a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakulóterén.