NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
LUDOVIKA ZÁSZLÓALJ

Kiképzés és kiképzendők

A MH Ludovika Zászlóalj másodéves honvéd tisztjelöltjei jelenleg az ország több alakulatánál is kiképzőként segítik az alapkiképzéseket, önállóan tartanak számos kiképzési foglalkozást a leendő tiszteknek, altiszteknek és legénységi állományú katonáknak. Számukra ez a néhány hét csapatgyakorlatként is szolgál.

24 másodéves honvéd tisztjelölt a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Ideiglenes Kiképző Csoportja által megszervezett alapkiképzésen vesz részt, ahol rajparancsnoki és rajparancsnok helyettesi feladatokat látnak el. Parancsnoki feladataik mellett a másodéves állomány az alapkiképzés egyik fő mozzanatából, az éles lövészet végrehajtásából is kivette a részét, hiszen többek között a lőtéri személyzet több szolgálatát is ellátták.

A csapatgyakorlat során a honvéd tisztjelöltek nem csak tudást adtak át, hanem ők maguk is tanultak, fejlődtek ugyanis rengeteg új ismerettel gazdagodtak, legyen szó oktatási módszertanról, harcászati gyakorlatról, fegyverzetismeretről vagy épp az éles lőgyakorlat levezetéséről. A kiképzendőkkel végzett munka során, olyan vezetői készségekre és tapasztalatokra tettek szert, amit később tiszti pályájukon is tudnak majd hasznosítani.

A gyakorlat az egyéni katonai készségek fejlesztése miatt is hasznosnak bizonyult, hiszen az éles lövészetet, a robbantást, a kézi gránát dobást és a menetgyakorlatokat is sikeresen végrehajtotta az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltekből álló kiképző csapata a kiképzendő állománnyal együtt.

Kép és Szöveg: Fiser Márk honvédtisztjelölt