Szűkítés


Minden Címke 3


bejegyzések

Hat esztendős a Ludovika Zászlóalj

  • MHLZ - 1
  • MHLZ - 2
  • MHLZ - 3
  • MHLZ - 4
  • MHLZ - 5
 • Előző
 • Következő

Hat évvel ezelőtt alakult meg az MH Ludovika Zászlóalj. A csapatünnepen állománygyűlést tartottak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hungária körúti campusán január 30-án, hétfőn.

A hazai katonai felsőoktatás és tisztképzés egyetemi oktatását kiegészítve, a gyakorlati felkészítés igényével hívták életre 2011. február 1-jén az MH Ludovika Zászlóaljat. A csapatünnep alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen a jelenlegi állomány mellett idős, a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémián végzett egykori bajtársak is részt vettek. 

Az eseményen - amelyen részt vett Schmittné Makray Katalin zászlóanya, valamint Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka is - Sári Szabolcs alezredes, parancsnokhelyettes, megbízott zászlóaljparancsnok mondott ünnepi beszédet.

Az alezredes köszöntőjében kiemelte: hat esztendővel ezelőtt új időszámítás kezdődött a honvéd tisztképzésben a Ludovika Zászlóalj megalakulásával. „Hat év nem hosszú idő, de számunkra közel 500 fiatal hadnagy pályakezdését jelenti, új feladatokat, új kihívásokat, új munkatársakat” – mondta az alakulat megbízott parancsnoka. Sári alezredes a múlt korszakváltását a jelenével hozta párhuzamba. Február 1-jétől ugyanis a Ludovika Zászlóalj az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság szolgálati alárendeltségében folytatja a munkát. „Ez lehetőséget jelent, amellyel továbbléphetünk a hat évvel ezelőtt számunkra kijelölt úton, hogy a tapasztalatokból építkezve a modern kor elvárásainak megfelelő tiszteket adhassunk a katonai szervezeteknek” – fejezte be beszédét Sári Szabolcs alezredes.

A hagyományoknak megfelelően az állománygyűlésen az első éves honvéd tisztjelöltek idén is átvehették a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent „A Ludovika” című könyvet. Az ünnepi állománygyűlést az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekarának műsora zárta.

Szöveg: honvedelem.hu

Fotó: Tóth László

Cimkék: MHLZ hírek, 2017

Ludovika Throwdown Versenykiírás

  • Ludovika Throwdown

Rendező szerv.:         MH Ludovika Zászlóalj

A verseny célja:         A kondicionális képességek összemérése funkcionális gyakorlatok végrehajtásával. A „Crossfit” verseny lényege: népszerűsítse a funkcionális edzést, és ennek keretén belül az egészséges életmódra törekvést, ugyanakkor egy új szemléletbeli felfogást mutasson be a Magyar Honvédség állományának eredményesebb fizikai felkészítéséhez,

valamint a természetes alapmozgások gyakorlásával a mindennapi sport és az egészséges életmód népszerűsítése, valamint a civil-katonai kapcsolatok tovább fejlesztése.

Résztvevők:               A Magyar Honvédség meghívott alakulatainak állománya, valamint a meghívott felsőoktatási intézmények képviselői.

Verseny helye:           Budapest, Városliget, a volt Petőfi Csarnok mögötti terület.

Verseny ideje:           2016. május 28. szombat: 09-17 óra között

Leírás:                        Ludovika Throwdown: Egyéni férfi és női kategória. A nevezéstől függően „OPEN”, valamint külön katonai kategória szétbontásával kerül értékelésre. Létszám maximálisan: 100 fő, minden kategóriát figyelembe véve. „OPEN” női:10 fő, férfi: 40 fő, Katonai: női: 10 fő: férfi: 40 fő. Katonák és civilek külön értékelésre kerülnek.


Nevezés:                     A versenyen kizárólag 14 napnál nem régebbi csapatorvosi vagy sportorvosi igazolás bemutatásával lehet indulni. A versenyen mindenki saját felelősséggel vesz részt!

                                    Előnevezés szükséges 2016. május 5-ig, a , vagy a címen, Csapatnév, csapattagok: név, rendfokozat (katonai csapatoknál), születési idő, szervezet és személyazonosságot igazoló okmányszám megadásával.  A Ludovika Throwdown versenyre történő nevezés díja: 3000Ft/fő.

Felszerelés:                Egyéni sportöltözet. Védőfelszerelés használható.

Díjazás:                      Kategóriánként az I-III. helyezett részére érem és oklevél. A szervezeti egységek által felajánlásra kerülő díjakról tájékoztatást a címen tegyék meg.

Eredményhirdetés:   A létszámtól függően az eredmények összesítése után.

Lebonyolítási rend: Minden kategóriában 4 feladatsort kell teljesíteniük a versenyzőknek. A feladatsort leggyorsabban teljesítő 1 pontot kap, a második 2 pontot és így tovább. Az összesített verseny győztese a négy feladatból a legkevesebb pontot gyűjtő versenyző.

Ludovika Throwdown feladatok leírása:


                       1. feladatsor, időre teljesítve: Maximális végrehajtási idő: 10 perc.


5 RFT: azaz a gyakorlatokból 5 kört kell végrehajtani minél gyorsabban, a megadott szintidőn belül.

3 Clean, azaz földről vállhoz történő felvétel test előtt

                        5 Front squat, azaz guggolás súllyal test előtti tartásban.

                        7 Burpee over the bar, azaz 4 ütemű fekvőtámasz a rúddal párhuzamos helyzetben elhelyezkedve, úgy hogy a 4 ütemű fekvőtámasz végrehajtása után páros lábbal felugorva, és páros lábra érkezve a rúd másik oldalán, számít egy ismétlésnek a gyakorlat.


                        2. feladatsor, időre teljesítve: Maximális végrehajtási idő: 12 perc


                                    A feladatsort oda-vissza teljesíteni kell, a megadott szintidőn belül minél gyorsabban.

20 Shoulder to overhead 30/45kg súllyal, azaz vállból fej fölé nyomás, bármilyen technikával

                                    10 Pull ups, azaz normál húzódzkodás (kipping, és ún: butterfly azaz pillangó technika engedélyezett)

                                    20 KB Swing (US) 16/24kg kettlebellel, azaz swing jellegű lengetés lábközből indítva fej fölé Kettlebellel

                                    10 T2B, azaz húzódzkodó rúdon kapaszkodva nyújtott helyzetből láb fej fölé lendítése, és rúd páros lábbal érintése

                                    20 Wall-ball 6/9kg-os labdával, azaz kiinduló testhelyzetből (álló helyből medicinlabdát láb előtt elhelyezve) le kell guggolni a labda felvételéhez, majd a labdával felállás után a labdát a megadott magasságon elhelyezett célba dobni, és visszaállni kiinduló helyzetbe. Ez számít 1 ismétlésnek.

                                    10 Box jump over 50/60cm magas boxra, azaz megadott magasságú „zsámoly” előtt állva zsámoly tetejére ugrás páros lábbal majd lábkinyújtás nélkül páros lábas leugrás a zsámoly másik oldalán számít 1 ismétlésnek.

                                    20 Single under, azaz ugráló kötéllel 20 ugrálás úgy, hogy a kötél egyszer halad át a láb alatt. (ugráló kötél forgatás, csak előre történhet, illetve kizárólag páros lábú szökdelés engedélyezett)


                        3. feladatsor, meglepetés: helyszínen kerül meghatározásra


4. feladatsor, meglepetés: kizárólag a legjobb 8 versenyző részére döntő futamban.


További információ: Zsiros Tamás tzls: (20-683, 30/2070675, Mészáros Edit hdgy.(20-539, 30/336-9558)

Cimkék: MHLZ hírek, 2016

Gyakorlati okból előrehozott nőnap

  • Nőnap - 3
  • Nőnap - 2
  • Nőnap - 1
 • Előző
 • Következő

A Ludovika Zászlóalj naptárában idén előre került a nőnap. Az ok prózai: jövő héten a fiúk és a lányok már a gyakorlótéren bizonyítják a rátermettségüket, ezért az ünneplésre kicsit előbb kellett sort keríteni.

Az  ünnep azonban idén is formabontó volt: a szokásos csoki mellé az első éves tisztjelöltek egy kis ünnepi műsorral is készültek a Ludovika Zászlóalj hölgy tagjai számára. Érzelmes húrokat pendítettek meg a négy fiatalember, akik közül ketten gitártudásukat csillogtatták meg, ketten pedig népszerű dalokat énekeltek.

Nem az első alkalom, amikor a honvédtisztjelöltek nőnapkor énekelnek a katonahölgyeknek, a korábbi években már kétszer is sor került hasonlóra, de tavaly sokak bánatára elmaradt a műsor, mert a szokásos fellépők már tisztként szolgáltak más alakulatnál. Idén szerencsére megérkezett az utánpótlás, és az elsőévesek előadása szintén kiemelkedő színvonalú volt.

Az ünnepi  zenés műsornak osztatlan sikere volt, úgyhogy borítékolható, hogy a következő nőnapra is visszavárjuk a fiúk együttesét.

Kép és szöveg: Révész Renáta főhadnagy

Cimkék: MHLZ hírek, 2016

Határon innen és túl - Éves értékelő a Ludovikán

  • Éves értékelés - 2
  • Éves értékelés - 1
 • Előző
 • Következő

Az év első felében szinte minden katonai alakulatnál sort kerítenek az előző év értékelésére, és az aktuális esztendő feladatainak meghatározása. Nem történt ez másként a Ludovika Zászlóaljnál sem.

„Határon innen és túl” – akár ezeket a gondolatokat is megfogalmazhatta volna Molnár Zsolt ezredes a Ludovika Zászlóalj parancsnoka, mikor az 2015 illetve a 2016-os év fő feladatait áttekinthette. Hiszen a tavalyi esztendőben a Ludovika Zászlóalj honvédtisztjelöltjei mintegy kétszer 200 fővel bizonyították rátermettségüket itthon, a határ mentén, valamint határainkon túl – nemzetközi gyakorlatok keretében is. Idén ismét készen áll a hasonló feladatok ellátására. Mindezt persze az elöljáró szándéka és döntése szerint, hiszen a honvédtiszt-jelöltek év közben leginkább a tanulmányaikkal és a kiképzésekkel vannak elfoglalva. Utóbbinak, illetve a katonai szocializációnak ad keretet a Ludovika Zászlóalj, mely munkáját részlegekre lebontva értékelt és szabott feladatot Molnár Zsolt ezredes. Külön felhívta a vezető állomány figyelmét a felelősség vállalás, a személyes példamutatás, az elhivatottság, és a szigorú, de emberséges bánásmód fontosságára.

 A parancsnok kiemelte kiképzés hatékonyságát, a kiemelkedő sporteredményeket, valamint az Alma Máter program sikereit, melynek keretében a honvédtisztjelöltek ellátogatnak korábbi középiskoláikba, és egykori iskolatársaikkal ismertetik meg az egyenruhás élet sajátosságait, szépségeit.

Az évértékelő és feladatszabó értekezletre való meghívást elfogadta Baráth Ernő ezredes a Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka, illetve jelen volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánhelyettese, Prof. Dr. Szendy István ezredes is.  

Molnár Zsolt ezredes egyértelműen ismertette az állománnyal az elvárásait, illetve a meghívott vendégeknek fejezte ki a reményét a jövőbeni további gördülékeny együttműködésre.

Kép és szöveg: Révész Renáta fhdgy.

Cimkék: MHLZ hírek, 2016

„Törzszászlós urak, szép munka volt!”

  • honv4

Tizenhárom zászlóalj szintű vezénylő zászlós végezte el az MH Altiszti Akadémián az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyamot. A január 15-én, pénteken véget ért képzés kibocsátó ünnepséggel zárult.

Forrás: www.honvedelem.hu

Cimkék: MHLZ hírek, 2016

Látványos és színvonalas küzdelmek

  • honv3

Évadnyitó karatebajnokságot és harcművészeti gálaműsort rendeztek január 16-án Budapesten, a Stefánia Palota Honvéd Kulturális Központ színháztermében. A Magyar Karate Szakszövetség, illetve a Stabilitás Sport Promotion együttműködésével létrejött esemény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt.

Forrás: www.honvedelem.hu

Cimkék: MHLZ hírek, 2016

Dicsőség, bajtársiasság, hűség

  • honv2

Megalakulásának ötödik évfordulóját ünnepelte az MH Ludovika Zászlóalj január 29-én, pénteken, Budapesten, a Zrínyi Miklós laktanyában. Az eseményen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök zászlószalagot adományozott az alakulatnak.

Forrás: www.honvedelm.hu

Cimkék: MHLZ hírek, 2016

A hangsúly a hivatáson van!

  • honv1

Negyedik alkalommal rendezett nyílt napot a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara január 29-én, pénteken. Az esős idő ellenére az érdeklődés idén is óriási volt, rengetegen látogattak el az intézmény Hungária körúti campusára.

Forrás: www.honvedelem.hu

Cimkék: MHLZ hírek, 2016

Tapasztalat feldolgozó és együttműködési értekezlet

Tisztelt Hölgyem/Uram!


Tájékoztatom, hogy 2016. január 27–én 14.00 órakor tapasztalat feldolgozó és együttműködési értekezletet tartok az 1. épület földszint 11. termében, melyre ezúton tisztelettel meghívom. A rendezvény célja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (a továbbiakban: NKE HHK) és a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj (a továbbiakban: MH LZ) állománya között a honvéd tisztjelölti állomány képzése során felmerült problémák tisztázása, a gördülékenyebb együttműködés érdekében közös álláspont kialakítása. Az elmúlt öt év tapasztalatainak feldolgozása és az információáramlás javítása. Az értekezlet nyílt, a részvételre minden érintettnek lehetőséget biztosítok.
A részvételi szándékról visszajelzést kérek Bodoróczki János őrnagy (Bodoroczki.Janos@uni-nke.hu) részére emailben.
 

Budapest, 2016. január 19 -én


Tisztelettel:


 

Molnár Zsolt ezredes s.k.

     zászlóaljparancsnok

Cimkék: MHLZ hírek